Nyheter

Årets trygdeoppgjør er klart

Regjeringen har gjennomført trygdeoppgjøret og regulering av pensjon for 2022. Det nye grunnbeløpet fra 1. mai 2022 er fastsatt til 111 477 kroner. Dette tilsvarer en økning på 4,77 prosent.

Publisert 20.05.2022

Hva er trygdeoppgjøret?

Trygdeoppgjøret styrer hvordan grunnbeløpet i folketrygden og en rekke pensjoner blir regulert. Grunnbeløpet i folketrygden, også kjent som G, brukes til å beregne og regulere både pensjoner og trygdeytelser. Pensjon fra SPK som du tjener opp eller som du får utbetalt blir regulert hvert år, slik at de opprettholder verdien over tid.

Nytt grunnbeløp og reguleringssatser blir formelt vedtatt ved kongelig resolusjon 20. mai 2022. Etter dette vil alderspensjonen under utbetaling og minstesatsene i folketrygden reguleres med gjennomsnitt av pris- og lønnsvekst fra og med 1. mai.

Les mer om trygdeoppgjøret på regjeringen.no.

Pensjonene justeres med virkning fra 1. mai

Pensjonsreguleringen vil for mange bli lavere enn trygdeoppgjøret, fordi det skal reguleres med gjennomsnitt av pris og lønnsvekst. Dette gjelder for alderspensjoner, AFP, særalderspensjoner og etterlattepensjoner etter 67 år.

  • Alderspensjon, AFP og særalderspensjon øker med 3,53 prosent fra 1. mai. Det samme gjelder etterlattepensjon for deg som er fylt 67 år.
  • Mottar du uførepensjon, eller er du under 67 år og mottar etterlattepensjon, øker pensjonen med 4,77 prosent fra 1. mai 2022.

Vi vil regne om pensjonene i løpet av helgen 20.-22. mai. NAV omregner sine pensjoner i samme tidsperiode.