Utland og alderspensjon for deg født i 1962 eller før

Denne siden er skrevet for deg som er født i 1962 eller før, som enten har jobbet i utlandet tidligere, jobber i utlandet nå, eller deg som bor i utlandet og jobber i en stilling som gir medlemskap hos oss.

Har jobbet i utlandet

Hvis du har jobbet i et EU-/EØS-land og vært medlem i en statlig tjenestepensjonsordning i det landet, kan denne tiden telle med i din pensjonsopptjening hos oss. Vi har ikke tilgang til informasjon om dine utenlandske arbeidsforhold. Det er derfor viktig at du informerer oss om dette slik at du ikke går glipp av mulig pensjon.

Opptjeningstid i en statlig tjenestepensjonsordning i et EU-/EØS-land kan telle inn mot minimumskravet på tre års opptjeningstid i Statens pensjonskasse for deg født i 1962 eller tidligere. Du må ha minimum ett års opptjening hvis du er født 1963 eller senere og bare har opptjening etter 1.1.2020. 

Hvis du har vært medlem i en statlig tjenestepensjonsordning i andre EU-/EØS-land, kan du også ha rett til pensjon derfra. I henhold til regelverket må vi melde fra til ordningen når du har søkt pensjon fra oss. Når den utenlandske ordningen får beskjed om din søknad om pensjon fra SPK, vil det regnes som en søknad om pensjon hos dem.

Hvis du har jobbet lenge i utlandet er det lurt å sjekke din pensjonsopptjening i folketrygden (NAV.no). Du bør også undersøke om du har pensjonsopptjening i folketrygden i landet eller landene der du har jobbet.

Jobber i utlandet

Hvis du jobber i utlandet i mer enn 12 måneder mister du som regel medlemskapet ditt i den norske folketrygden. Dette er en regel som har noen unntak, og det er viktig at du setter deg inn i hva som gjelder i din situasjon. Les mer på NAV.no.

Hvis du tidligere har vært medlem i SPK, men ikke har rett på alderspensjon fra den norske folketrygden, vil din opptjente alderspensjon først bli utbetalt fra aldersgrensen for stillingen din (som for mange er 70 år).

Opptjeningstid i SPK

Hvis du har opptjeningstid i en statlig tjenestepensjonsordning i et EU-/EØS-land kan denne tiden telle med i vurderingen om du har rett til pensjon hos oss. Vi har ikke tilgang til informasjon om dine utenlandske arbeidsforhold. Det er derfor viktig at du informerer oss om dette slik at du ikke går glipp av mulig pensjon.

Hvis du er født i 1962 eller tidligere må du ha minst tre års opptjeningstid i SPK for å ha rett til pensjon fra oss. Er du født i 1963 eller senere må du ha minst ett års opptjeningstid dersom du kun har opptjening fra og med 1.1.2020.

Bor i utlandet

Hvis du bor i utlandet og jobber i en stilling som gir medlemskap i SPK, så tjener du opp til pensjon hos oss. Du er vanligvis ikke medlem av den norske folketrygden hvis du bor utenfor Norge i mer enn 12 måneder. Du kan kompensere for dette ved å betale inn en særskilt sats til SPK på 7,5 prosent av din inntekt i tillegg til to prosent som er det vanlige trekket for medlemskap i SPK. Denne særskilte satsen er det som gjør det mulig å fortsette å være medlem i Statens pensjonskasse uten medlemskap i den norske folketrygden. Hvis du lurer på hva som gjelder for deg, ta kontakt med arbeidsgiveren din.

En forutsetning for å betale særskilt sats, er at du tidligere har vært medlem i folketrygden gjennom arbeid.

Hvis du har opptjeningstid i en statlig tjenestepensjonsordning i andre EU-/EØS-land, kan du også ha rett til pensjon derfra. I henhold til regelverket må vi melde fra til ordningen når du har søkt pensjon fra oss. Når den utenlandske ordningen får beskjed om din søknad om pensjon fra SPK, vil det regnes som en søknad om pensjon hos dem.

Hvis det er usikkerhet knyttet til ditt medlemskap i den norske folketrygden, så er det NAV som avgjør det spørsmålet.

AFP

Det å miste medlemskapet i folketrygden kan ha følger for rettigheter som du vanligvis ville hatt. For eksempel vil du miste retten til å få AFP fra folketrygden mellom 62 og 65 år. Hvis du fortsetter i medlemspliktig stilling frem til du er 65 år kan du søke om AFP fra oss. Les mer om AFP her.

Du kan dessverre ikke benytte vår pensjonskalkulator.