Nyheter

Endringer i pensjonssystemet: Vi må jobbe lenger

Stortinget vedtok nylig en rekke endringer i pensjonssystemet. Er du født i 1964 eller senere må du sannsynligvis jobbe lenger enn foreldrene dine gjorde, før du kan gå av med pensjon.

Publisert 22.03.2024

Arbeids- og sosialkomiteens innstilling om «et forbedret pensjonssystem med en styrket sosial profil» ble vedtatt av Stortinget 21. mars. Vedtaket innebærer en rekke endringer i folketrygden (NAV). 

Økt pensjonsalder i folketrygden (NAV) 

Normal pensjonsalder er i dag 67 år, men du kan ta ut alderspensjon fra folketrygden fra du er 62 år. Fra og med 1964-kullet vil tidspunktet du kan ta ut alderspensjon øke i takt med forventet levealder i befolkningen.  

Arbeidstakerne beholder retten til sosiale rettigheter som sykepenger, dagpenger og arbeidsavklaringspenger like lenge som det er forventet at de står i jobb.  

I praksis innebærer dette at pensjonsalderen økes med rundt 1,5 måned for hvert år – og med ett år for hvert tiår. Er du født i 1974 må du regne med å måtte jobbe ett år lenger enn 1964-årgangen før du kan ta ut pensjon. Er du født i 1984 må du jobbe omtrent to år lenger, mens de som er født i 1994 må jobbe tre år lenger.  

Etableres egen «sliterordning»  

Endringene omfatter også grep for å sikre personer med lav pensjonsopptjening en trygg pensjon i framtida. Det etableres en egen «sliterordning» i folketrygden for dem som ikke klarer å stå i arbeid så lenge som pensjonssystemet legger opp til.  

Ordningen skal etableres etter modell av sliterordningen i privat AFP, og vil gi opptil 30 000 kroner årlig til dem som pensjonerer seg tidlig. Detaljene i sliterordningen utformes i samråd med partene i arbeidslivet. 

Styrker alderspensjonen til uføre 

Alderspensjon til uføre i folketrygden skal styrkes. Uføre som ikke kan jobbe mer når levealderen øker, skal skjermes for levealdersjusteringen slik at de sikres en rimelig god pensjon sett opp mot arbeidsføre.  

Det vil også komme en overgangsordning for uføre som skal gå av med alderspensjon de nærmeste årene, årskullene 1954–1962, der disse får et skjermingstillegg for den gamle folketrygden.  

Reguleres i takt med lønnsveksten 

Minstesatsene skal heretter reguleres i takt med lønnsveksten. Dermed vil ytelsene opprettholde verdien sin i tråd med det generelle lønnsnivået i samfunnet. 

Evalueres hvert tiende år 

Pensjonssystemet skal evalueres rundt hvert tiende år for å følge med på utviklingen i den sosiale og økonomiske bærekraften. Dermed kan det bli mulighet for justeringer. 

Ny aldersgrense i staten på 72 år 

Et flertall på Stortinget er også enige om at aldersgrensen i staten skal øke fra 70 til 72 år, den samme grensen som i privat sektor.  

Mens pensjonsalderen er det tidspunktet du har rett til å slutte i stillingen din og ta ut alderspensjon, er aldersgrensen tidspunktet du må fratre stillingen din.  

Dette er en god nyhet til deg som ønsker å jobbe ut over vanlig pensjonsalder. Nå vil du kunne jobbe to år lenger, uten at du trenger en egen avtale med arbeidsgiver.  

Økningen i aldersgrensen er ikke endelig vedtatt, og det er derfor for tidlig å si når det vil gjelde fra og hvem det vil gjelde for.