Nye regler for gjenlevendepensjon fra Nav

Dagens gjenlevendepensjon fra Nav blir erstattet av en ny ytelse – omstillingsstønad - fra årsskiftet. Flere av medlemmene våre lurer på om etterlattepensjonene fra oss er omfattet av endringen. Det er de ikke. Det betyr at størrelsen på etterlattepensjonen fra oss blir som før.

Publisert 29.09.2023
illustrasjonfoto av middelaldrende kvinne som leser brev

Fra 1. januar 2024 legger Nav om fra gjenlevendepensjon til omstillingsstønad. Formålet med denne støtten er å hjelpe mottakeren i en omstillingsperiode etter dødsfall i familien.

Ikke endringer i regelverket for etterlattepensjon fra oss

Regelverket for etterlattepensjon fra SPK er ikke forandret. Det betyr at størrelsen på etterlattepensjonen fra oss blir som før.

Du trenger heller ikke å gi beskjed til oss dersom Nav informerer deg om endringer i stønaden din fra dem. Vi får automatisk varsel fra Nav.

Endringene i Nav gjelder nye stønader fra 2024

Fra 1. januar blir stønaden fra Nav tidsbegrenset, vanligvis til å vare i tre år. En annen viktig endring er at stønaden fra Nav blir redusert hvis mottakeren har inntekt på 59 310 kroner i året (halvparten av folketrygdens grunnbeløp per 2023) eller mer.

Endringene i Nav gjelder ikke mottakere som er født før 1944, uansett om de har gjenlevendepensjon fra før eller om de søker om ny stønad fra Nav.

Du finner informasjon om omstillingsstønad på Navs nettsider 

Les om Navs overgangsordninger for søknader om stønad fram til 1. januar 2024

Gå til siden om etterlattepensjon i Statens pensjonskasse